Κανόνες Σχολείου

Αγαπητοί γονείς ,

         Με τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες λειτουργίας, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω, τα οποία και σας παρακαλούμε να τα διαβάσετε με πολύ μεγάλη προσοχή:

       Θεωρώντας σας συνεργάτες στην εκπαιδευτική μας προσπάθεια και εφαρμόζοντας την αρχή της συνεργατικής ισότητας ζητάμε από εσάς κατανόηση , συνεργασία και συναίνεση στην επιλογή των στόχων.

Το Σχολείο μας οφείλει να είναι και είναι ανοικτό στη συνεργασία με την κοινωνία. Η γνώση του ρόλου, αλλά και των ορίων του, από το γονέα και  τον εκπαιδευτικό , όπως αυτός ορίζεται από τη νομοθεσία , μας βοηθά να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όσον αφορά στην πρόοδο των παιδιών μας.

Τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται το παρακάτω κείμενο είναι πολύ σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Είναι απαραίτητο να τηρούνται όσα προτείνονται. Οι βασικές λεπτομέρειες στη συνολική εικόνα του σχολείου είναι δείκτης της γενικής του εικόνας και σε αυτήν την εικόνα όλοι έχουμε το ρόλο μας και τις ευθύνες μας.

ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

 •  Η πρωινή συγκέντρωση είναι η μοναδική ευκαιρία συγκέντρωσης όλης της κοινότητας. Είναι η μοναδική ευκαιρία επαφής , ενημέρωσης και ψυχολογικής προετοιμασίας για το εκπαιδευτικό έργο που θα ακολουθήσει.
 • Οι μαθητές οφείλουν να βρίσκονται στο προαύλιο στις 8 : 05 το αργότερο. Δεν είναι σωστό να γίνεται η προσευχή και κατά τη διάρκεια της να προσέρχονται μαθητές. Εάν κάποιος για έκτακτους λόγους έχει καθυστερήσει , οφείλει να μείνει μακριά από το χώρο συγκέντρωσης και να προσέλθει μόνο με το τέλος της .
 • Συνιστούμε να μην κρατάτε τις τσάντες των παιδιών σας – τα βιβλία που θα υπάρχουν σε αυτήν να είναι μόνο όσα χρειάζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημέρας. Μην τα συνοδεύετε έως το προαύλιο και πολύ περισσότερο ως την τάξη. Αυτή η ενέργεια δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να μπορούν να είναι αυτάρκη , να έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της αυθύπαρκτης παρουσίας και να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις μόνα τους , όπως στη μελλοντική τους καθημερινή ζωή , όταν δε θα μπορούν να σας έχουν πάντα δίπλα τους,
 • Εξαίρεση , είναι λογικό, γίνεται μόνο για τα παιδιά της Α΄τάξης και για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να προσαρμοστούν στη σχολική πραγματικότητα.
 • Σας ενημερώνουμε ότι οι δύο κεντρικές πόρτες του προαυλίου θα κλείνουν στις 8:30 και θα ανοίγουν στις 14:00
 •  Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος για να επισκεφθείτε το σχολείο ή έχετε συνάντηση με κάποιον εκπαιδευτικό, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος από τους εκπαιδευτικούς στο προαύλιο, καλέστε στα τηλέφωνα του σχολείου, για να σας ανοίξουν (2373022778)

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

 • Η παραλαβή των μαθητών να γίνεται έξω από το σχολείο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να μπορούν οι εφημερεύοντες και ο υπεύθυνος του ολοήμερου να ελέγχουν ποια παιδιά αποχωρούν ή ποια έχουν παραμείνει χωρίς λόγο. Κατά την προσέλευση και την αποχώρηση θα είναι ανοιχτές οι είσοδοι του σχολείου.
 •  Σε περίπτωση αδιαθεσίας του μαθητή κι εφόσον κριθεί ότι ο μαθητής πρέπει να αποχωρήσει , θα παραλαμβάνετε το παιδί όχι αυθαίρετα από το προαύλιο ,αλλά σε συνεννόηση με το δάσκαλο.
 •  Σε περίπτωση σεισμού ή κάποιου άλλου έκτακτου γεγονότος , κατά τη διάρκεια του οποίου διακοπεί η λειτουργία του σχολείου , θα παραλαμβάνετε τα παιδιά από το προαύλιο με απόλυτη τάξη κι εφόσον έχει ενημερωθεί ο δάσκαλός τους.
 •  Όσοι παραλαμβάνετε το παιδί σας είτε στο κανονικό ωράριο είτε στο Ολοήμερο Πρόγραμμα να προσέρχεστε στην ώρα σας. Εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος καθυστέρησης να ενημερώνετε άμεσα τηλεφωνώντας στο σχολείο.
 • Πρέπει να φροντίζετε με κάθε τρόπο την ασφαλή αποχώρηση των παιδιών σας απο το σχολείο.  Γι’ αυτό  να μην αφήνετε τα παιδιά να διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο χωρίς συνοδεία. Ενημερώστε τα για τη χρήση της διάβασης πεζών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί σας χρειάζονται κοντά τους και είναι έτοιμοι να επικοινωνήσουν μαζί σας για ό,τι απασχολεί τα παιδιά.Η επικοινωνία μας θα γίνεται με ανακοινώσεις και ενημερωτικά δελτία τα οποία θα φτάνουν σε εσάς με τα παιδιά . Επειδή τα παιδιά ξεχνούν εύκολα να τα ρωτάτε καθημερινά αν υπάρχουν ανακοινώσεις.
 • Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας που μπορείτε να συζητάτε με τους δασκάλους των παιδιών σας.
 • Για επείγοντα προβλήματα που θα παρουσιαστούν ενημερώστε άμεσα το δάσκαλο του παιδιού σας είτε τηλεφωνικώς , είτε με την παρουσία σας , όποια στιγμή κριθεί απαραίτητο , με την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζετε το εκπαιδευτικό του έργο π.χ. τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
 • Μην αδιαφορείτε όταν καλείστε από το σχολείο να επικοινωνήσετε με το διευθυντή ή το δάσκαλο των παιδιών σας . Να ανταποκρίνεστε κι εσείς άμεσα , γιατί σίγουρα θα υπάρχει σοβαρός λόγος.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

 • Παρακινείστε τα παιδιά σας να σέβονται τη σχολική περιουσία και την ποιότητα του σχολικού χώρου. Τα παιδιά πρέπει με τη βοήθεια τη δική σας και τη δική μας να καταλάβουν ότι οι αίθουσες διδασκαλίας , τα εργαστήρια , τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας είναι περιουσία όλων μας. Η καταστροφή τους αποδυναμώνει τις εκπαιδευτικές δυνατότητες και εθίζει το μαθητή στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας.
 • Η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν είναι αποδεκτή στο σχολείο κυρίως για λόγους προστασίας των παιδιών από τις πιθανές βλαβερές επιδράσεις των συσκευών αλλά και γιατί η χρήση τους αποσπά την προσοχή των παιδιών από το μάθημά τους. Το σχολείο έχει τηλέφωνο που μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά οποιαδήποτε στιγμή είναι απαραίτητο.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου , όπως είναι οι παρελάσεις , οι εορτασμοί , οι επισκέψεις , γιατί όλα αυτά αποτελούν μέρος της συλλογικής έκφρασης του σχολικού οργανισμού και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 • Προσπαθήστε να μην αντιδράτε « εν θερμώ» , όταν τα παιδιά σας μεταφέρουν πληροφορίες για προβλήματα που προέκυψαν με συμμαθητές τους ή με τους δασκάλους τους.
 • Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές η αλήθεια έχει πολλά πρόσωπα. Μην προσπαθείτε να λύσετε εσείς τις όποιες διαφορές προκύπτουν μεταξύ των παιδιών.
 • Συνεργαστείτε με το δάσκαλο του παιδιού σας .Αυτός έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να εξετάσει τη σημαντικότητα του «προβλήματος» και να πάρει τα κατάλληλα παιδαγωγικά μέτρα. 
 • Το «χαρτζιλίκι» τους να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια . Δεν είναι σωστό να μαθαίνουμε τα παιδιά στην κατοχή και χρήση μεγάλων χρηματικών ποσών, γιατί και τα άλλα παιδιά προκαλούν αλλά και συνηθίζουν , με αποτέλεσμα, όταν μεγαλώσουν, να έχουν απαιτήσεις που δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.
 • Ο οργανωμένος Σύλλογος Γονέων αποτελεί το θεσμικό σας όργανο . Φροντίστε να ενημερωθείτε για τις αρμοδιότητες του. Να τον στηρίζετε , να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές του και να συμμετέχετε στις εκλογικές διαδικασίες, να καταβάλλετε τις εισφορές σας.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ :

 • Στόχος μας είναι να είμαστε πάντα δίκαιοι και να ακούμε  τα παιδιά σας. Σε κάθε ιστορία υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες, γι’ αυτό σας παρακαλούμε όταν τα παιδιά σας μεταφέρουν γεγονότα να εξετάζετε κάθε γωνία.
 • Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίζει τα διάφορα προβήματα με το σωστό τρόπο.
 • Ποτέ δεν δεχόμαστε τη σωματική βία ως μέσω επίλυσης των προβλημάτων μας. «Αν σε χτυπήσει, χτύπα τον κι εσύ»….Είναι μια παραίνεση, που με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας.
 • Μάθετε στα παιδιά να λένε συγγνώμη. Οι περισσότερες διαφορές μεταξύ των παιδιών ξεκινούν χωρίς πρόθεση.
 • Να θέτετε σταθερούς κανόνες και να τους τηρείτε αυστηρά!!
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s